De Amerikaanse geheime dienst NSA monitort elke maand gemiddeld een half miljard telefoontjes, e-mails en sms'jes in Duitsland. 

Tot die conclusie komt het blad Spiegel dat inzage heeft gehad in geheime documenten afkomstig van klokkenluider Edward Snowden. De activiteiten van de NSA blijken volgens Spiegel veel groter dan zaterdag bekend werd.

Duitsland wordt door de VS net zo streng in de gaten gehouden als landen als China, Irak of Saoedi-Arabië. De VS spreken in documenten over Duitsland als "aanvalsdoel".

De Duitse minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger reageerde zondag verontwaardigd. "Het tart elk voorstellingsvermogen, dat onze vrienden in de VS de Europeanen als vijanden zien". Ze wil dat Amerika zo snel mogelijk duidelijkheid geeft over de berichten.

De Europese Commissie wil verder zo snel mogelijk opheldering van de Verenigde Staten over berichten dat de Amerikaanse geheime dienst NSA diplomaten van de EU bespioneert. Dat heeft de commissie zondag laten weten.

"We hebben meteen met de Amerikaanse autoriteiten in Washington en Brussel contact opgenomen en hen met de verwijten geconfronteerd", zei een woordvoerder van de commissie. "Ze hebben ons toegezegd de informatie te onderzoeken en ons hun bevindingen mee te delen".

Volgens berichten in het Duitse tijdschrift Spiegel heeft de NSA vestigingen van de EU in Washington en New York afgeluisterd en het computernetwerk geïnfiltreerd. In Brussel zouden telefoons zijn afgeluisterd en e-mails bekeken. EU-politici reageerden zaterdag al geschokt op het nieuws.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech