Mensen die in berichten op Facebook, Linkedin of Twitter hun vakantie aankondigen, maken het inbrekers volgens preventiespecialisten makkelijk.

Op deze manier weten inbrekers precies wanneer een huis tijdelijk onbewoond is.

Voorlichter – en voormalig inbreker  Evert Jansen van de stichting Veiligheid & Preventie: "Je weet nooit wie het bericht allemaal lezen. Er zijn inbrekers die hun doel bepalen doordat ze er toevallig tegenaan lopen. Dat kan zijn via social media, of bijvoorbeeld doordat ze op het werk horen dat collega’s of ouders van collega’s een paar weken weggaan. Er wordt vaker bij bekenden ingebroken dan mensen beseffen. Je weet vaak niet wie er precies wie er tussen je contacten op social media zitten. Inbrekers maken zich niet bekend.”

Daarbij bestaat het risico dat contacten van contacten de berichten ook lezen, zegt politiewoordvoerder Paul Koetsier. “En dat wil je als afzender eigenlijk niet. Daarom wijzen onze wijkagenten de bewoners regelmatig op de gevaren van social media. Je kunt beter niet alles communiceren. Het is natuurlijk best opmerkelijk dat mensen allerlei maatregelen nemen om hun huis te beveiligen, maar tegelijkertijd hun afwezigheid wereldkundig maken. Overigens is dat iets van alle tijden. Vroeger hingen mensen al briefjes op de deur voor de melkboer. Dat raadden we toen ook altijd al af. Alleen is de kans op een wijde verspreiding via Facebook of Twitter natuurlijk veel groter.”

Beveiligen

Toch is het beveiligen van een huis de eerste prioriteit als je op vakantie gaat, zegt Roy Johannink van adviesbureau VDMMP. “Er is nooit onafhankelijk onderzoek gedaan naar het verband tussen social mediaberichten en inbraken. Een van onze onderzoeksters is daar op dit moment mee bezig en het blijkt dat inbrekers regelmatig hun slag slaan bij bekenden. Dat is natuurlijk interessant, want in dat geval moet je goed nadenken wat voor berichten je plaatst. Al denk ik dat het voor een inbreker nog steeds handiger is om ergens de straat in te rijden om te kijken wie er wel en niet thuis zijn. Dat kost een stuk minder tijd.”

Johannink raadt iedereen wel aan om goed naar de afscherming van zijn accounts te kijken. “Daar schort het vaak aan. Als ik trainingen geef, laat ik altijd foto’s zien van deelnemers die ik zo van internet heb geplukt. Zelfs mensen die met veiligheid zijn belast, zoals agenten of gemeentemedewerkers, schrikken daarvan. Ze staan er onvoldoende bij stil hoeveel mensen kunnen meekijken.”

Internet

Jansen is ervan overtuigd dat veel inbrekers naar hartenlust gebruik maken van internet. De huidige mogelijkheden maken het zo makkelijk dat ze hun inbraken thuis kunnen voorbereiden. “Als je weet dat de bewoners weg zijn, kun je met een paar drukken op de knop via de computer al de omgeving van het huis verkennen. Inbrekers weten waar ze hun auto kunnen neerzetten, of er brandgangen zijn en hoe ze het beste kunnen lopen. Ze hoeven de buurt niet meer ter plaatse te verkennen, dat doen ze ongezien vanuit huis. Als ze via social media een vakantiebericht oppikken, kunnen ze meteen een plan maken.”