Apple zou artiesten 0,13 cent per nummer betalen wanneer hun muziek via iTunes Radio wordt gestreamd. De prijs zou daarnaast afhangen van hoe vaak een nummer wordt geluisterd.

Ook de hoeveelheid advertenties die Apple rondom de muziek verkoopt zou meewegen in de royalties die artiesten ontvangen. Dat schijft The Wall Street Journal op basis van voorwaarden die Apple naar kleinere muzieklabels gestuurd zou hebben.

Apple heeft al overeenkomsten met de drie grootste muzieklabels, Universal Music, Warner Music en Sony Music. De voorwaarden voor de kleine labels zouden 'vergelijkbaar maar niet identiek' zijn.

De hoogte van de royalties die Apple artiesten van de kleinere labels uitkeert zou afgangen van hoe vaak luisteraars een nummer horen en hoeveel advertenties Apple daar omheen verkoopt.

Hoger tarief

In het eerste jaar van iTunes Radio betaalt Apple artiesten 0,13 dollarcent (0,10 cent in euro's) per keer dat een nummer wordt afgespeeld. Daar bovenop zouden artiesten 15 procent van de netto advertentieopbrengsten van het nummer krijgen. Daarbij zou wel rekening worden gehouden met hoe vaak de gehele muziekbibliotheek van een label op iTunes wordt gedraaid.

In het tweede jaar zou Apple de royaltie-tarieven verhogen naar 0,14 dollarcent (0,11 cent in euro's) per nummer en 19 procent van de inkomsten door advertenties. 

Apple betaalt daarmee meer dan concurrerende muziekstreamingdienst Pandora, dat artiesten 0,12 cent per nummer betaalt en geen advertentieopbrengsten met artiesten deelt. De muziekstreamingdienst van Apple is anders dan bijvoorbeeld Spotify. Zo kiezen gebruikers niet zelf een nummer of album, maar wordt op basis van een bepaald nummer of artiest een afspeellijst samengesteld.

iTunes Radio is komt in het najaar uit, wanneer iOS 7 verschijnt. De dienst is in eerste instantie alleen in de VS beschikbaar.