Dankzij een samenwerking met WPG Uitgevers zal het aanbod van digitale boeken op een nog te lanceren nieuw, digitaal bibliotheekplatform met duizend nieuwe titels worden uitgebreid.

Dat heeft Stichting Bibliotheek.nl (BNL) woensdag laten weten na een intentie-overeenkomst te hebben vastgelegd met de uitgever.

Volgens de stichting lopen de titels uiteen van vrij recente boeken van een jaar oud tot enkele tientallen jaren oud en is het een 'mooie selectie uit de canon van de Nederlandse literatuur'.

Met de boeken van WPG wordt het aanbod van e-books voor het nieuwe digititale platform verdubbeld. Eerder werden al van diverse uitgevers relatief kleinere aantallen e-booklicenties verworven voor uitlenen.

Fine-tunen

Voordat de dienst gelanceerd wordt, moet er volgens Diederik van Leeuwen van BNL nog een aantal zaken gefinaliseerd worden. "Er is natuurlijk nog een lange weg te gaan, zowel in het digitaliseren van boeken als het uitdokteren van het juiste uitleenmodel, maar samen met uitgevers kunnen we straks echt goed monitoren wat het gebruik is en de uitleen gaan fine-tunen", stelt hij.

Welke boeken uiteindelijk via het nieuwe model geleend kunnen worden, is nog niet bekend. Op dit moment worden auteurs ingelicht. Pas daarna wordt de samenwerking tussen BNL en WDG definitief gemaakt.

Pakket

Eerder deze maand bevestigde Francien van Bohemen, woordvoerder van de Vereniging van Openbare Bibliotheken aan NUtech al dat een digitaal uitleenplatform in de maak was.

Toen werd gesteld dat er waarschijnlijk gekozen wordt voor een betaald pakket, dat 20 euro per jaar kost. Dat bedrag komt bovenop het bibliotheekabonnement. Hiervoor krijgt de klant maximaal 18 boeken per jaar, die tussen de 1 en 3 jaar oud zijn.

De boeken zijn uiteindelijk niet downloadbaar, maar kunnen wel op pc's en mobiele apparaten worden 'gestreamd'. E-readers kunnen niet worden gebruikt.