Facebook en Microsoft hebben een indicatie van het aantal aanvragen voor dataverzoeken openbaar gemaakt.

De inhoud van de dataverzoeken blijft wel geheim, zo is besloten na onderhandelingen van Facebook met de Amerikaanse overheid.

In de laatste zes maanden van 2012 ontving Facebook tussen de 9000 en 10.000 dataverzoeken van Amerikaanse overheidsinstanties, zo meldt het bedrijf. Volgens het bedrijf varieerden de verzoeken van lokale sheriffs die op zoek waren naar vermiste kinderen tot landelijke veiligheidsfunctionarissen die terroristische dreigingen onderzochten. Het totale aantal gebruikersaccounts waarover informatie was aangevraagd was tussen de 18.000 en 19.000.

Meer transparantie

De sociale netwerksite is het eerste internetbedrijf dat cijfers naar buiten brengt. "Dit is een vooruitgang", aldus Facebook. "Maar we willen nog meer transparantie, zodat onze gebruikers begrijpen hoe zelden ons wordt gevraagd gebruikersgegevens ter beschikking te stellen voor de nationale veiligheid."

Hoeveel aanvragen van de veiligheidsdienst NSA afkomstig waren, maakte het bedrijf niet bekend. Het is ook onbekend hoeveel verzoeken betrekking hadden op buitenlanders.

In dezelfde periode heeft de Amerikaanse overheid tussen de 6.000 en 7.000 keer informatie over gebruikers ingewonnen bij Microsoft. De gegevens hadden betrekking op 31.000 tot 32.000 mensen die diensten van het bedrijf gebruiken.

Google

Google is niet blij met de overeenkomst die Facebook heeft gesloten met de overheid, meldt The Verge Het bedrijf vindt het voor de gebruikers een stap terug om niet aan te mogen geven van welke instanties de aanvragen afkomstig zijn. Twtitter is het eens met Google, zo laat de internetdienst weten in een tweet.

Diverse internetbedrijven hebben toestemming gekregen om beperkte informatie over dataverzoeken te publiceren. Facebook, Google en Microsoft hadden daarom gevraagd, omdat ze hun gebruikers duidelijk willen maken hoe het gesteld is met hun privacy.

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA op grote schaal gegevens verzamelt van burgers in binnen- en buitenland. Klokkenluider Edward Snowden maakte het bestaan van het zogeheten PRISM-programma vorige week bekend.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Al het laatste nieuws over PRISM in ons dossier