Eurocommissaris Neelie Kroes belooft de inwoners van Europa te beschermen tegen digitale privacyinbreuk vanuit andere landen, zoals het PRISM-programma.

Kroes noemde het nieuws over PRISM een 'big wake-up call'. "Wie zoiets eerst nog ontkende is nu echt wel wakker geschud", zei de Eurocommissaris tegenover Techcrunch. Kroes stelt dat de EU helder en transparant moet zijn over dataprotectie. "We moeten niet afhankelijk willen zijn van de VS of China", aldus Kroes.

Stappen ondernemen

"Dit is een uitstekende kans voor Europa om een voortrekkersrol te spelen en speciale, op maat gemaakte regels op dit gebied door te voeren."

Wel zegt Kroes dat het hier om een fascinerend maar ingewikkeld wetsgebied gaat. "Het is zeker niet zwartwit en er is ook geen oplossing die iedereen past."

De stappen die de Europese Commissie gaat nemen zouden volgens Kroes 'meer vooruitstrevend kunnen zijn dan we gewend zijn'. "We moeten hierin ons eigen systeem hebben."

Bescherming

Op de vraag of ze een dataprotectie-wedloop verwacht antwoordde Kroes dat Europa in ieder geval heel duidelijk voor zichzelf moet kiezen.

"In Europa moeten wij ons werk doen en dat betekent dat we onze eigen mensen moeten beschermen, hoe sneller hoe beter."

Startups

Kroes deed de uitspraken tijdens het Founders Forum, waar ze een lans breekt voor startups in Europa. Die verdienen volgens Kroes een gunstiger klimaat.

Ook sprak ze nogmaals haar wens uit voor voor universele Europese telecommarkt. Eerder vandaag kwam het nieuws naar buiten dat de eerste grote stap in dat plan mogelijk versneld wordt doorgevoerd.

Lees hier vijf vragen over PRISM

Alles over PRISM in ons dossier