Verschillende Amerikaanse politici willen de relatie tussen klokkenluider Edward Snowden en China onderzoeken.

Snowden vluchtte naar Hong Kong nadat hij aan journalisten van de Guardian en Washington Post details bekendmaakte over het geheime aftapprogramma PRISM van de inlichtingendienst NSA.

Mike Rogers, de Republikeinse voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, wil meer weten over zijn motieven en connecties. "Waar verblijft hij, waarom is hij daar, hoe komt hij rond terwijl hij daar is en werkt de Chinese overheid daaraan mee?", vraagt Rogers zich af tegenover de Financial Times.

Ook zijn Democratische collega Dutch Ruppersberger wil meer weten. "Het lijkt eigenaardig dat hij in China is en om bescherming van de Chinese overheid vraagt en persconferenties geeft aan Chinese media."

Hacken

Snowden heeft geen persconferentie gegeven, maar sprak deze week wel met de krant South China Morning Post, die in Hong Kong is gevestigd. Hong Kong maakt onderdeel uit van China, maar heeft wel een eigen regering en eigen wetgeving.

In het interview zei Snowden onder meer dat de VS regelmatig personen en bedrijven in China en Hong Kong hacken. Hij toonde documenten die de hacks zouden aantonen, maar die konden door de krant niet worden geverifieerd.

Inmiddels is de FBI een onderzoek naar Snowden gestart. De instelling zegt 'alle nodige stappen' te nemen om Snowden te vervolgen.

Alles over PRISM in ons dossier