Yahoo heeft in een geheime rechtbank geprobeerd om medewerking met het PRISM-spionageprogramma van de VS te voorkomen, maar verloor de zaak.

Dat meldt de New York Times op basis van twee anonieme bronnen. Er zijn geen openbare documenten over de zaak, omdat deze achter gesloten deuren plaatsvond.

Er is wel een gecensureerd document over de zaak beschikbaar, maar daaruit is de naam van het betreffende bedrijf geschrapt. Het is een van de weinige documenten die ooit door de geheime rechtbanken openbaar is gemaakt.

De VS wilde verschillende buitenlandse gebruikers in de gaten houden, maar Yahoo wilde dat niet toelaten omdat de brede dataverzoeken in strijd met de grondwet zou zijn. Een rechter besloot echter dat Yahoo toch moest meewerken.

Het internetbedrijf probeerde de rechtbank ervan te overtuigen dat de dataverzoeken in strijd waren met het vierde amendement van de grondwet, die onredelijke huiszoekingen verbiedt. De rechter noemde dat argument echter 'overdreven' en stelde dat er geen bewijs was van misbruik door de overheid.

PRISM

Volgens een gelekte Powerpoint-presentatie over PRISM was Yahoo na Microsoft het tweede bedrijf dat onderdeel was van het aftapprogramma. Het officiële document over de zaak stamt uit augustus 2008, terwijl Yahoo volgens de presentatie al vanaf maart 2008 onderdeel uitmaakte van PRISM.

Yahoo wil niet reageren op het nieuws. Het bedrijf mag dit wettelijk gezien waarschijnlijk ook niet.

Alles over PRISM in ons dossier