Apple heeft in een rechtszaak verdedigd dat het prijsafspraken met boekenuitgevers over e-books heeft gemaakt. Het bedrijf ontkent echter schuld in de wereldwijde prijsstijging die daarop volgde.

In de VS is vandaag Apple's iTunes-directeur Eddy Cue als getuige gehoord in een grote rechtszaak over prijsafspraken in de markt voor e-books. Dat schrijf Cnet. Het gaat om een zogenoemde antitrust-zaak waarin Apple wordt verweten verantwoordelijk te zijn voor een wereldwijde prijsstijging in de prijzen voor e-books.

Volgens de aanklager, het Amerikaanse ministerie van Justitie, hebben de prijsafspraken consumenten wereldwijd 'honderden miljoenen dollars' gekost.

Wens uitgeverijen

De prijsafspraken zouden in 2010 gemaakt zijn tussen grote boekenuitgeverijen en Apple, dat in dat jaar middels zijn iBooks-app de markt voor e-books betrad. Cue onderkende vandaag dat Apple met de uitgeverijen heeft afgesproken hogere prijzen voor de e-books te vragen.

De hogere prijzen zouden volgens Cue echter de wens van de uitgeverijen zijn geweest. Die waren volgens Cue ontevreden over de lage prijs van 9,99 dollar die concurrent Amazon voor e-books vraagt.

Niet verantwoordelijk

Apple ontkent echter verantwoordelijk te zijn voor prijsstijgingen buiten zijn eigen winkels. De Amerikaanse overheid, aanklager in de zaak, verwijt Apple een oneerlijke behandeling van zijn klanten.

Cue zei dat hij na de prijsafpraken nog altijd het idee had zijn klanten 'heel, heel eerlijk' te behandelen.

Meer afspraken

Ook verklaarde Cue dat Apple overwogen heeft illegale afspraken met Amazon te maken. Als Amazon uit de muziekmarkt zou blijven, zou Apple geen e-books gaan verkopen was de deal die Apple overwogen heeft.

Of de plannen verder zijn gegaan dan een discussie met Steve Jobs maakte Cue is niet duidelijk.