De populaire radiodienst Pandora wordt aangeklaagd door de auteursrechtenorganisatie BMI. 

Dat stellen anonieme bronnen tegenover muziektijdschrift Billboard.

Pandora was al lange tijd in overleg met BMI over de hoeveelheid royalty's die de dienst moet betalen. Pandora betaalt 4,1 procent van alle omzet, terwijl concurrenten als iHeartRadio slechts 1,7 procent betalen.

Dat verschil is ontstaan omdat de concurrenten vallen onder bedrijven die ook FM-radiostations beheren. De webdiensten kunnen dan hetzelfde, lagere percentage aan royalty's betalen als de traditionele radiostations.

Als manier om ook een lager tarief te krijgen kocht Pandora dinsdag een radiostation in South Dakota op. Die beslissing heeft er echter toe geleid dat BMI, een organisatie die auteursrechten int voor schrijvers van muziekteksten en componisten, het overleg over een nieuw tarief heeft gestaakt. In plaats daarvan sleept het Pandora voor de rechter.

Geloofwaardigheid

Opvallend is dat Pandora in november juist nog een andere auteursrechtenorganisatie, ASCAP, aanklaagde omdat het een lager royaltytarief wilde betalen. Die zaak loopt nog steeds.

De voorzitter van de Amerikaanse Nationale Vereniging van Muziekuitgevers zei tijdens een recente vergadering dat Pandora 'alle geloofwaardigheid heeft verloren'. "Ze voeren een oorlog tegen tekstschrijvers."

BMI en Pandora hebben niet gereageerd op het bericht. De muziekdienst is in Nederland niet te gebruiken, omdat het geen rechten heeft om muziek te streamen buiten de VS.