AMSTERDAM - Ruim de helft van de computergebruikers in Nederland heeft wel eens last gehad van spyware. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau CentERDatavan in opdracht van de Safe Internet Foundation (SIF) onder 2059 Nederlanders ouder dan zestien jaar.

Spyware is software dat ongemerkt een computer infecteert. Zo kunnen computergebruikers ineens een andere startpagina hebben of hebben ze last van pop-ups. De spyware verzamelt gegevens over de gebruiker van de computer zonder dat de gebruiker daar toestemming voor geeft.

Spyware is illegaal, maar de wet is onvoldoende duidelijk, vindt Peter van der Wel directeur van SIF. Zo worden de verspreiders van spyware niet aangepakt. Volgens Van der Wel zijn dit hoofdzakelijk studenten en scholieren die geld krijgen van bedrijven voor het installeren van de software. Het is moeilijk vast te stellen wat precies valt onder de wet, aldus de directeur. Ook wordt spyware in sommige gevallen ongezien samen met andere software van internet gehaald, wat kan betekenen dat de gebruiker officieel toestemming geeft.

Van der Wel denkt dat het formuleren van een definitieve wet met veel moeite gaat gepaard. In Utah (USA) is onlangs een wet terug gedraaid toen een verspreider van spyware zich met succes beriep op het vijfde amendement, vrijheid van meningsuiting.

SIF is een stichting die zich inzet voor veilig internetgebruik en wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en verschillende bedrijven, zoals Microsoft, die baat hebben bij het werk van de stichting.

/LINK
Spybot S&D
Adaware