Klokkenluider Edward Snowden wil zo lang mogelijk in Hong Kong blijven. De Amerikaan die het bestaan van aftapprogramma PRISM onthulde, wil zijn huidige verblijfsplaats pas verlaten als de autoriteiten hem daarom vragen.

Dat heeft de 29-jarige klokkenluider gezegd in een interview met de China Morning Post. 

Snowden zou tegen journalisten van de Chinese krant hebben gezegd dat hij zo lang mogelijk in Hong Kong wil blijven en pas zal vertrekken als de autoriteiten hem daarom vragen. "Het is mijn bedoeling om de rechtbanken en inwoners van Hong Kong te vragen over mijn lot te beslissen", aldus Snowden. 

De klokkenluider herhaalde in het interview wel dat hij vertrouwen heeft in het rechtssysteem van Hong Kong. Hoewel de VS een uitleveringsverdrag heeft met Hong Kong, heeft de Amerikaanse justitie nog niet officieel om uitlevering verzocht.

Criminele praktijken

Snowden zei ook dat hij niet naar Hong Kong is uitgeweken om de Amerikaanse justitie te ontvluchten, maar om van daaruit 'criminele praktijken' van de Amerikaanse veiligheidsdiensten aan het licht te brengen. "Wie denkt dat ik met Hong Kong als locatie een foute keuze heb gemaakt, snapt mijn bedoelingen niet", aldus Snowden. 

De Chinese krant laat weten dat het binnenkort nieuwe onthullingen zal publiceren op basis van informatie van de Amerikaanse klokkenluider.

'Overleden'

Woensdagochtend deed op Twitter het gerucht de ronde dat Snowden overleden zou zijn, nadat er tweets met deze boodschap waren verstuurd vanaf een nepaccount, meldt Mashable woensdagavond. De geruchten werden woensdagmiddag ontkracht. 

Snowden was eerder technisch analist bij de CIA. Zondag maakte hij bekend dat hij het lek was dat details over de praktijken van het National Security Agency (NSA) prijsgaf.

The Guardian en The Washington Post hebben de afgelopen dagen meerdere onthullingen gedaan in het PRISM-schandaal over spionagepraktijken door Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Lees hier vijf vragen over PRISM

Volg het nieuws rond PRISM in ons dossier