Naast Google willen ook Facebook en Microsoft het openbaar maken wanneer zij een geheim dataverzoek krijgen van de Amerikaanse overheid.

Dat hebben beide bedrijven laten weten naar aanleiding van de ophef over het aftapprogramma PRISM van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Facebook zegt overheden aan te moedigen om zelf transparanter te zijn. "In het verleden hebben we vraagtekens gesteld bij de waarde van een transparantierapport dat, juist door deze overheidsbeperkingen op openbaring, altijd incompleet en daarom potentieel misleidend voor gebruikers is", aldus het sociale netwerk in een verklaring.

Het bedrijf zegt gebruikers te willen vertellen over de 'omvang en reikwijdte' van alle verzoeken.

FISA

De Amerikaanse overheid kan, als de nationale veiligheid in het geding is, gebruikersgegevens van internetbedrijven opvragen met een gerechtelijk bevel van een zogenoemde FISA-rechtbank. Deze zijn echter geheim en mogen dus niet worden geopenbaard.

Microsoft zegt in een verklaring dat meer transparantie op het gebied van FISA-verzoeken de discussie over transparantie zou verduidelijken, meldt persbureau Reuters.

Brief

Dinsdag riep Google in Amsterdam als eerste op tot het openbaar maken van alle dataverzoeken. Het bedrijf stuurde een brief aan de Amerikaanse minister van Justitie waarin het vraagt om toestemming.

Inmiddels is iets meer duidelijk over de manier waarop Google data overhandigt aan de Amerikaanse overheid. Het bedrijf ontkende de afgelopen dagen stellig dat de overheid directe toegang heeft tot de servers van Google. Een woordvoerder vertelt aan Wired dat data wordt overhandigd middels een beveiligde FTP-verbinding, of soms in persoon.

Vijf vragen over PRISM

Volg het nieuws rond PRISM in ons dossier