Google vraagt de Amerikaanse overheid om geheime dataverzoeken van de Amerikaanse overheid openbaar te maken.

Het bedrijf stuurt dinsdag een brief aan de Amerikaanse regering waarin het vraagt of het bevelen van zogenoemde FISA-rechtbanken openbaar mag maken. Dat zei David Drummond, chief legal officer van Google, tijdens het evenement Big Tent in Amsterdam.

Deze bevelen worden gebruikt om data van gebruikers te verzamelen door inlichtingendiensten als de NSA. Het controversiële programma PRISM van de NSA zou ook gebruikmaken van FISA-verzoeken.

Omdat deze verzoeken geheim zijn, kan Google echter niet praten over hoeveel het er krijgt en wat de strekking ervan is.

Geen achterdeur

Onlangs zei Google al dat het geen digitale achterdeur biedt aan de Amerikaanse overheid. Ook Drummond ontkent de beschuldigingen dat Google de overheid directe toegang biedt tot de servers. "Ik kan zeggen dat de overheid geen directe toegang heeft en dat zulke verhalen simpelweg onjuist zijn."

Drummond zegt transparantie belangrijk te vinden om die ontkenning te onderbouwen. "Het zal demonstreren dat de notie van zeer brede surveillance onjuist is."

Verbazing

Het feit dat de Amerikaanse telefoonprovider Verizon een zeer breed dataverzoek heeft ontvangen waardoor de 'metadata' van gesprekken van miljoenen klanten moet worden doorgegeven aan de Amerikaanse overheid, verbaast Drummond dan ook. "Google heeft nooit zo'n bevel ontvangen."

Drummond zegt dat Google zijn best doet om te voorkomen dat hackers, ook van overheden, toegang krijgen tot gebruikersgegevens. "We hebben het beste beveiligingsteam van de hele sector." 

Bovendien zegt Drummond dat Google transparant zal zijn als er wel sprake is van een hack, net als het bedrijf het toegaf toen Chinese hackers in 2009 het bedrijf binnendrongen. "Als het gebeurt, zal je het weten. Dan zullen we erover praten."

Lees hier vijf vragen over PRISM

Volg het nieuws rond PRISM in ons dossier