Minister Ivo Opstelten (Justitie) wil niks kwijt over de betrokkenheid van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD bij het grootschalige Amerikaanse aftapprogramma PRISM.

Dat bleek dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. "Er worden nooit mededelingen gedaan over de samenwerking met buitenlandse diensten", aldus de minister.

Hij zei dat Eurocommissaris Viviane Reding binnenkort in het G8-overleg de zaak zal bespreken met de Amerikanen.

PRISM is een digitaal spionageprogramma van het Amerikaanse National Security Agency (NSA). De inlichtingendienst verzamelt op grote schaal communicatieverkeer, waaronder e-mails, telefoontjes en informatie van sociale media, zo onthulde klokkenluider Edward Snowden afgelopen week.

Een AIVD-agent vertelde aan de Telegraaf dat ook de Nederlandse inlichtingendienst toegang heeft tot PRISM.

Volgens Opstelten moet de inlichtenvergaring 'zorgvuldig, proportioneel en effectief' zijn. "Wij hebben daarvoor wettelijke kaders, een commissie houdt hier toezicht op", aldus de minister.

Hij zei dat in overleggen met zijn buitenlandse collega's nooit irritaties zijn besproken over onwenselijke inbreuk in de privacy.

Opheldering

De Tweede Kamer liet dinsdagochtend al weten opheldering te willen over de betrokkenheid van de AIVD bij het inwinnen en uitwisselen van datagegevens.

D66 stelde voor om een hoorzitting te organiseren. Kamerlid Gerard Schouw noemt de inbreuk in de privacy 'ontoelaatbaar'. "Privacywetgeving mag geen wassen neus zijn", stelde hij tijdens het vragenuur.

Opstelten verving tijdens het vragenuur verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), die momenteel in het buitenland verblijft.

Snowden

Klokkenluider Edward Snowden, die werkzaam was voor de NSA, is de bron van de gelekte documenten. Hij heeft er voor gekozen om zijn identiteit vrij te geven.

In een interview met de Guardian vertelt hij dat hij de documenten lekte omdat hij vindt dat de reikwijdte van de Amerikaanse surveillancestaat bekend moet worden.

In een Powerpoint-presentatie, die werd gezien door de Guardian, worden negen techbedrijven genoemd waarvan informatie wordt ingewonnen: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, Youtube, Skype, AOL en Apple.

Opgehaalde informatie omvat onder meer e-mail, chat, video's, foto's en VoIP-gesprekken (bijvoorbeeld via Skype).

Lees hier vijf vragen over PRISM

Volg het nieuws rond PRISM in ons dossier