De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden die openbaarde dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten op grote schaal telefoon- en internetgegevens aftappen, is weg uit zijn hotel in Hong Kong.

Hij heeft maandag uitgecheckt uit zijn hotel en sindsdien is niet bekend waar hij is. Dat meldt de BBC dinsdag.

Vermoed wordt dat hij nog wel in Hong Kong is. De Chinese stad heeft een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten, maar waarnemers zeggen dat het maanden kan duren voordat Snowden zou kunnen worden uitgeleverd aan de VS en dat een verzoek ook nog geblokkeerd kan worden door China.

De 29-jarige Snowden heeft aangegeven dat hij mogelijk asiel wil aanvragen in IJsland.

Petitie

Een petitie op de officiële site van het Witte Huis vraagt om de vrijlating van Snowden. Dinsdagochtend hadden ruim 40.000 mensen de petitie getekend.

Uit een peiling van de Washington Post blijkt dat een meerderheid van de Amerikanen de spionagepraktijken van de VS steunen, mits dit terrorisme voorkomt. 45 procent van de ondervraagde mensen vindt zelfs dat de NSA erder mag gaan en alle internetcommunicaties zou moeten kunnen monitoren. 52 procent is het hier niet mee eens.

Met name leden van de Democratische Partij, waar ook president Barack Obama deel van uitmaakt, vinden de internetspionage geoorloofd. Onder Republikeinen is de steun voor het programma minder. Tijdens de Bush-administratie was deze situatie nog omgekeerd.

Lees alles over het aftapprogramma PRISM in ons dossier