Bradley Manning, de man die ervan wordt verdacht dat hij honderdduizenden geheime documenten aan Wikileaks doorgaf, heeft volgens experts een geheim computersysteem gehackt.

Verschillende experts in forensisch computeronderzoek zeiden dat maandag tijdens de rechtszaak tegen Manning, meldt persbureau Reuters.

Manning wordt ervan verdacht dat hij honderdduizenden geheime ambassadeberichten zou hebben doorgestuurd aan Wikileaks. Ook zou hij achter het uitlekken van een gevechtsvideo zitten.

Getuigen zeiden in de rechtszaak dat een inbraak in het 'Intelink'-systeem van de Amerikaanse overheid terug te leiden viel naar de gebruikersnaam van Manning. 

Geen zekerheid

David Coombs, de advocaat van Manning, zei dat niet met zekerheid kan worden gesteld dat zijn cliënt achter de hack zit. De zoekopdrachten vanaf de computer van Manning konden volgens hem ook veroorzaakt zijn door een technisch probleem of activiteit door anderen.

Manning wordt beschuldigd van 21 strafbare feiten, waaronder het helpen van de vijand. Hij zou daarvor kunnen worden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.