Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) vindt dat de EU persoonlijke gegevens zo snel mogelijk wettelijk moet beschermen.

Dat zegt ze in een verklaring naar aanleiding van de onthullingen dat de VS op grote schaal persoonlijke communicaties in het buitenland aftappen door middel van het programma PRISM van inlichtingendienst NSA.

"Deze zaak toont aan een duidelijk wettelijk kader voor de bescherming van persoonlijke data geen luxe of beperking is, maar een fundamenteel recht", aldus Reding in een verklaring aan verschillende buitenlandse media, waaronder GigaOM.

De EU werkt al 18 maanden lang aan hervorming van de databeschermingswetten, stelt Reding. De dataretentie-richtlijn van de EU was in minder dan zes maanden rond. "Het is tijd dat de Raad bewijst dat het met dezelfde snelheid en vastberadenheid kan optreden met betrekking tot het versterken van zulke rechten", aldus Reding.

Rechters

De Europese Commissie stelt in een verklaring aan NUtech.nl dat het aan nationale rechters is om te bepalen of gebruikersgegevens kunnen worden doorgegeven aan andere landen. De Commissie zegt 'bezorgd' te zijn en meer details te zullen vragen van de VS.

Vlak na de bekendwording van het PRISM-programma zei de Commissie nog dat het een 'interne zaak van de VS' was.

Volgens anonieme bronnen van GigaOM wist de EU al af van het PRISM-programma en werd er zelfs 'systematisch' over gediscussieerd tijdens bijeenkomsten tussen de EU en VS over databescherming. Eurocommissaris Reding zou in april nog hebben gepraat met de Amerikaanse procureur-generaal Eric Holder.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Al het laatste nieuws over PRISM in ons dossier