Een oud-CIA-medewerker blijkt de klokkenluider te zijn die informatie heeft gelekt over surveillanceprogramma's door de Amerikaanse geheime dienst NSA.

Het gaat om de 29-jarige Amerikaan Edward Snowden. Dat meldt The Guardian zondag.

De Britse krant zegt de naam van de klokkenluider op diens eigen verzoek te onthullen. Snowden is een voormalig technisch medewerker van de CIA die als ingehuurde kracht ook bij de NSA heeft gewerkt.

The Guardian en The Washington Post hebben de afgelopen dagen meerdere onthullingen gedaan over spionagepraktijken door Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Verantwoording

Snowden heeft naar eigen zeggen naar de kranten gelekt omdat hij vindt dat de Verenigde Staten aan een geheim spionagesysteem bouwt dat iedere Amerikaan in de gaten houdt, maar zelf geen verantwoording af hoeft te leggen.

Zo blijkt de NSA (National Security Agency) gebruikers van internetdiensten als Google, Facebook en Yahoo op grote schaal in de gaten te gehouden. Dat gebeurt met een geheim computerprogramma, PRISM. Ook verzamelt de NSA telefoongegevens.

Bekijk hier het interview van The Guardian met Snowden:

Manning

Snowden kopieerde drie weken geleden de geheime documenten in het NSA-kantoor op Hawaï. Daarna vloog hij naar Hongkong, waar hij nog verblijft. Snowden vreest dat de CIA hem komt halen en hoopt dat hij asiel kan krijgen in IJsland. Dat land staat bekend als voorvechter van openheid en internetvrijheid.

The Guardian noemt Snowden al in één adem met klokkenluider Bradley Manning. Die Amerikaanse militair staat sinds afgelopen week terecht omdat hij tienduizenden geheime Defensie-documenten naar de website WikiLeaks heeft gelekt.