Volgens een anonieme bron had de NSA geen onbeperkte toegang tot servers van grote internetbedrijven.

Dat stelt Cnet. De Amerikaanse regering ligt onder vuur omdat het grote hoeveelheden online data zou verzamelen van burgers in andere landen.

Toch zou dit een normale gang van zaken zijn en heeft de Amerikaanse niet zomaar toegang tot die gegevens. De bron van Cnet zou een voormalige regeringsambtenaar zijn die zeer bekend is met PRISM waarmee de FBI en de staatsveiligheidsdienst chatgesprekken, e-mails, foto's en video's bekijken.

Volgens de bron is het een heel formeel legaal proces om die gegevens bij internetbedrijven op te vragen. Deze zouden daartoe verplicht zijn. De gegevens worden echter niet direct vrijgegeven: 'er moeten duidelijk aanwijzingen zijn dat die persoon betrokken is bij activiteiten die met internationaal terrorisme te maken hebben', zo stelt de functionaris.

De Amerikaanse wet staat sowieso niet toe dat het spionageprogramma Amerikaanse staatsburgers of mensen die binnen de landsgrenzen van de Verenigde Staten zijn volgt.

Terrorisme

Eerder meldden al talloze bedrijven als Facebook, Apple, Microsoft en Google dat de Amerikaanse regering geen toegang heeft tot hun servers, wat de stelling van de functionaris onderstreept.

President Obama verdedigde PRISM onlangs nog en gaf aan dat het massaal verzamelen van telefoon- en internetverkeer deel uit van de strijd tegen terrorisme.

Bekijk hier het overzicht van ontkenningen van betrokkenheid van internetbedrijven.