'Britse overheid maakte gebruik van Amerikaans aftapprogramma'
Dat meldt de Britse krant de Guardian vrijdag op basis van documenten die de krant in handen heeft gekregen. Deze documenten zouden zijn opgesteld voor analisten bij de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA.
GCQH, de Britse veiligheidsdienst die zich bezighoudt met het verzamelen van informatie via de digitale snelweg, heeft volgens de Britse krant jarenlang gebruikgemaakt van gegevens die werden verzameld door PRISM, een aftapprogramma van NSA.
De berichtgeving van de Guardian sluit aan op het nieuws dat hackersgroepering Anonymous eerder op de vrijdag naar buiten bracht. Anonymous plaatste vrijdag dertien onderschepte documenten op het internet, waaruit zou blijken dat er een wereldwijd netwerk bestaat van veiligheidsdiensten die gebruikmaken van de gegevens die PRISM verzamelt.
Sinds 2010
De Britse dienst zou in elk geval sinds juni 2010 toegang hebben tot het geheime Amerikaanse aftapsysteem. In 2012 heeft de dienst 197 rapporten opgesteld aan de hand van deze gegevens, meldt de Guardian.
Of de dienst op dit moment nog steeds gebruikmaakt van de gegevens die zijn verzameld door PRISM, is niet duidelijk.
Tijdbesparing
GCQH, dat onder meer rapporteert aan de Britse veiligheidsdiensten MI5 en MI6, zou het Amerikaanse aftapsysteem vooral gebruiken om tijd te besparen. Door de kant en klare gegevens van PRISM te gebruiken, hoeft de dienst geen tijdrovend proces te doorlopen om gegevens op te vragen van internetbedrijven die niet in het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd.
Vrijdag werd bekend dat de Amerikaanse overheid de servers van negen grote Amerikaanse internetbedrijven gebruikt om de gegevens van buitenlandse consumenten in te zien en te verzamelen.
Apple, Google en Facebook
Het zou gaan om de servers van bedrijven als Apple, Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Skype en Youtube. Dropbox zou binnenkort worden toegevoegd. De bewuste bedrijven ontkennen de Amerikaanse overheid toegang te bieden tot hun servers.
De Nederlandse minister Roland Plasterk (Binnenlandse Zaken) liet vrijdag weten dat het 'breed verzamelen van digitale gegevens' voor Nederlandse inlichtingendiensten 'niet aan de orde is'.