De 18-jarige jongen die vorig jaar de servers van KPN hackte, heeft een werkstraf van 100 uur gekregen.

Daarnaast kreeg een celstraf van 45 dagen en acht maanden voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Het OM eiste twee weken geleden een werkstraf van 200 uur. De jeugddetentie komt overeen met de eis. Zijn onvoorwaardelijke detentie heeft hij al in voorarrest uitgezeten.

De straf viel licht lager uit omdat de jongen van één feit is vrijgesproken, laat de Rechtbank Rotterdam weten aan NUtech.nl. De jongen was ervan beschuldigd dat hij levens in gevaar had gebracht door het hacken van de 112-centrale, maar daarvan werd hij vrijgesproken.

Malware

De rechtbank vindt wel dat de jongen 'zijn talenten op negatieve wijze heeft ingezet'. Hij had zich diep in de systemen van KPN genesteld. Met een paar muisklikken kon hij internet en bellen voor alle klanten van KPN blokkeren.

Dat heeft de verdachte uiteindelijk niet gedaan, maar wel installeerde hij malware en overhandigde hij de inloggegevens aan iemand anders. 

Waarschuwing

De jongen werd in 2010 al gewaarschuwd door KPN en zijn internetverbinding werd tijdelijk afgesloten. Hij ging echter door met hacken totdat hij werd opgepakt, stelt het OM.

De jongen was ten tijde van de hack nog 17 jaar oud. Daarom werd de rechtszaak achter gesloten deuren gehouden. 

Lees alles over hacken en cybercrime in ons dossier