Een Nederlandse vrouw is veroordeeld tot negen maanden cel omdat zij maandenlang webwinkels oplichtte en producten doorverkocht op Marktplaats.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

De vrouw heeft over een periode van acht maanden tientallen producten besteld bij onder meer Tommy Hilfiger, H&M, Zalando, Otto, Neckermann en Mexx.  De rechtbank stelt dat de vrouw niet alleen de desbetreffende bedrijven 'ernstig heeft gedupeerd', maar ook veel overlast heeft veroorzaakt bij de mensen bij wie zij de bestellingen liet bezorgen.

Om welke bedragen het gaat, is niet bekend, maar de rechtbank omschrijft de schade als 'aanzienlijk' en veroordeelt de vrouw daarom tot negen maanden cel. Zes maanden daarvan zijn voorwaardelijk en ze krijgt een proeftijd van twee jaar.

Bekijk hieronder hoe de vrouw precies te werk ging.

Bestellen

De verdachte bestelde haar producten vanaf verschillende adressen. Ze gebruikte een IP-adres van een internetcafé, haar eigen adres en het IP-adres van haar vader. Ze maakte voor diverse bestellingen verschillende valse e-mailadressen aan. In totaal gaat het om tientallen accounts.

De namen van de accounts koos de vrouw willekeurig door via een computer namen op te zoeken. Ook het bezorgadres zocht ze via internet op en koos daarbij adressen die voor haar eenvoudig te bereiken waren. Via track & trace volgde ze de bestelling.

Pakket ophalen

Zodra het pakket afgeleverd was, ging de vrouw langs bij het opgegeven adres. Op het pakketje stond altijd een valse naam, ook hiervan gebruikte de vrouw er tientallen. Ze belde aan en vroeg of er toevallig aan pakketje voor haar bezorgd was. Ze vertelde dan per ongeluk de verkeerde postcode te hebben opgegeven.

Meestal kreeg de verdachte de goederen in goed vertrouwen mee, aldus de rechtbank. De verdachte werd door de slachtoffers omschreven als een jonge en blanke vrouw die goed verzorgd was.

Doorverkopen

Uit onderzoek naar advertenties op Marktplaats is gebleken dat van 1 november 2010 tot en met 5 juni 2012 een groot aantal advertenties werd geplaatst via het IP-adres van de verdachte. De vrouw heeft bekend dat dit inderdaad de gegevens zijn waarmee zij advertenties op Marktplaats zet.

De officier van justitie merkte tijdens de rechtszaak op dat de vrouw, die met haar kinderen van een uitkering moet rondkomen, opmerkelijk veel dure merkartikelen aanbood. De rechtbank stelt overigens wel dat het lastig is een verband aan te tonen tussen het oplichten van de webwinkels en het aanbieden van goederen op Marktplaats.

Het is niet bekend welke goederen bij bepaalde webshops besteld zijn. Waarom dat onduidelijk is, staat niet in het verslag.

Verdediging

Als verdediging stelt de vrouw dat diverse kleding en schoenen cadeaus waren van haar vader die niet in de smaak vielen. De rechtbank schrijft daarover: "De rechtbank acht deze verklaring van de verdachte niet geloofwaardig. De kleding betreft voornamelijk jassen en laarzen, zowel voor mannen als voor vrouwen, en niet valt in te zien dat of waarom verdachte dan wel haar vader 18 jassen en 7 paar laarzen van het merk Tommy Hilfiger zouden aanschaffen, die geen van alle bij verdachte in de smaak vielen."

Toen de vrouw geconfronteerd werd met het grote aantal bestellingen vanaf haar IP-adres stelde ze dat anderen misbruik van haar hadden gemaakt omdat ze een onbeschermd IP-adres heeft. Ook zouden anderen maandenlang in haar huis zijn geweest en zo bestellingen hebben geplaatst. Dit was mogelijk omdat zij haar huis nooit goed afsloot en er een touwtje uit de brievenbus hing.

Ook deze verklaring acht de rechtbank niet aannemelijk omdat de bestellingen niet tijdens haar plotseling maandenlange afwezigheid zijn gedaan, maar tussen 17 april en 4 juni 2012. De bestellingen op 4 juni zijn bovendien gedaan onder een valse naam waarvan de verdachte heeft toegegeven die te hebben gebruikt. Bovendien zijn alle e-mailadressen in die periode aangemaakt bij Yahoo.

Veroordeling

De vrouw moet dus voor negen maanden de cel in, maar krijgt zes maanden voorwaardelijk. Omdat ze al drie maanden in voorarrest heeft gezeten, heeft ze haar straf al uitgezeten. Wel geldt er nog een proeftijd van twee jaar.

De rechtbank veroordeelt de vrouw zwaarder dan voor normale winkeldiefstal omdat "door zo te handelen niet alleen de bedrijven ernstig zijn gedupeerd, maar ook veel overlast is veroorzaakt bij de mensen bij wie zij de bestellingen liet bezorgen."

Deze slachtoffers kregen nadat de goederen aan de vrouw waren meegegeven facturen en aanmaningen. Vaak hadden ze veel moeite de webwinkels ervan te overtuigen dat de bestellingen niet door hen waren gedaan.

"De rechtbank neemt het verdachte zeer kwalijk dat zij bij haar handelen enkel aan haar eigen geldelijke gewin heeft gedacht en dat zij geen enkele rekening heeft gehouden met de gevolgen van haar handelen voor de gedupeerden. Bovendien schendt dergelijk handelen het vertrouwen in het handelsverkeer via internet."