Frankrijk lijkt de wet Hadopi, die internetpiraterij kan bestraffen met het afsluiten van een internetverbinding, te willen verzachten.

Dat meldt de New York Times maandag. "Het is vandaag de dag niet meer mogelijk om internettoegang af te sluiten", zei Fleur Pellerin, de Franse minister van digitale zaken. "Dat is alsof je iemands water afsluit."

Frankrijk was het eerste land waar het mogelijk werd om een internetverbinding af te sluiten als er stelselmatig sprake was van het illegaal up- of downloaden van auteursrechtelijk materiaal. Dit kan gebeuren bij het geven van een derde waarschuwing. 

Verschillende providers in de VS hanteren inmiddels een soortgelijk systeem, waarbij verbindingen trager kunnen worden na meerdere waarschuwingen.

Er zijn in Frankrijk inmiddels honderdduizenden waarschuwingen verstuurd, maar in slechts een 'handvol' gevallen is overgegaan tot beëindiging van een internetverbinding. In andere gevallen zijn boetes uitgedeeld.

Rapport

Vorige maand werd in opdracht van de overheid al een rapport uitgebracht over Hadopi, met als conclusie dat het afsluiten van verbindingen geen goede maatregel was. Het rapport stelde voor in plaats daarvan een boete van 60 euro te heffen in het geval van meerdere overtredingen. SNEP, een vereniging van Franse platenlabels, vindt dat bedrag echter te laag.

De Franse muziekindustrie zegt nog steeds veel last te hebben van piraterij. In het eerste kwartaal van 2013 daalde de omzet met 6,7 procent. Voor het eerst daalde ook de omzet uit digitale verkooppunten, met 5,2 procent.