Google is verplicht om gegevens aan de FBI te overhandigen als de veiligheidsdienst daarom vraagt.

Dat meldt Cnet. Een rechter heeft geoordeeld dat de zoekgigant gegevens moet overdragen als er sprake is van een 'aantoonbare terroristische dreiging'.

Eerder oordeelde dezelfde rechter nog dat toch Google die verplichting niet had omdat de verzoeken van de FBI, zonder gerechtelijk bevel, ongrondwettelijk zouden zijn.

Desalniettemin is Google nu verplicht gegevens te delen over zaken waar 17 vorderingen van de FBI voor uitstaan. In totaal waren er 19 vorderingen maar de rechter wilde over twee daarvan nog geen uitspraak doen omdat zij wil wachten op meer informatie van de FBI die de verzoeken moeten rechtvaardigen.

NSL

Google heeft voornamelijk moeite met de zogenoemde national security letters (NSL), geheime verzoeken van de FBI om gegevens op te vragen zonder dat daarbij een gerechtelijk bevel nodig is. Die verzoeken zijn sowieso controversieel omdat ze niet in de openbaarheid mogen worden gebracht vanwege landsbelang.

De zoekgigant kan nog bezwaar maken tegen de uitspraak maar daarvoor moet het wel op elk van de 19 vorderingen inhoudelijk ingaan. Google heeft daarvoor echter nog geen stappen ondernomen