Hoewel de Amerikaanse autoriteiten veel Bitcoin-wisseldiensten in het vizier hebben, benadrukt FinCEN, de financiële waakhond van het ministerie van Financiën, dat ze het gebruik van Bitcoin niet wil verbieden of tegenhouden.

Dat meldt Cnet. Het FinCEN meldt dat ze virtuele valuta-verleners als financiële instellingen behandelen en elke actie afzonderlijk onderzoeken.

"FinCEN heeft vaak duidelijk gemaakt dat wij virtuele valuta als een soort van zakelijke gelddienst zien. Het is net zo'n groot deel van het financiële kader als elke andere financiële instelling en het heeft ook dezelfde verplichtingen als die financiële instellingen. Dit zijn dezelfde verplichtingen die al gelden voor alle huidige gelddiensten", aldus Jennifer Shasky Calvery, directeur van het FinCEN. 

Sluiten

"Bij degenen die ervoor kiezen om buiten deze verplichtingen en de wet te handelen, nemen we passende maatregelen." Hoewel Calvery meldt dat FinCEN Bitcoin niet wil sluiten, maakt ze wel duidelijk dat ze alle spelers binnen de Bitcoin-markt goed in de gaten houdt.

Calvery: "Ik denk dat we verplicht zijn om één van de grootste Amerikaanse witwaspraktijken van geld nauwlettend in de gaten te houden."

Witwassen

Al eerder probeerde Amerika maatregelen tegen Bitcoin te nemen. De digitale valuta, die niet gereguleerd wordt en vrijwel compleet anoniem is, kan worden gebruikt voor het witwassen van geld en het ontwijken van geldcontroles door overheidsinstellingen. 

Een Nederlands bedrijf betaalde zijn werknemers zelfs met Bitcoin.

Lees ook Bitcoin: alles over de digitale valuta op NUtech