Eurocommissaris van ict-zaken Neelie Kroes heeft in een toespraak tegenover het Europees Parlement gepleit voor netneutraliteit in de hele EU.

Eerder verzette Kroes zich nog tegen netneutraliteit zoals die in Nederland geldt. Eind 2012 kwam ze daar echter op terug. Nu roept Kroes de leden van het Europees Parlement in een toespraak op tot het snel tot stand brengen van netneutraliteit in heel Europa.

Kroes wil dat nog voor de volgende Europese verkiezingen in 2014 voor elkaar hebben. "Ik wil burgers laten zien dat de EU relevant is in hun levens", aldus Kroes tegenover het Europees Parlement. "Ik wil dat jullie kunnen zeggen dat jullie hun recht op toegang tot een open internet hebben gered door netneutraliteit te garanderen."

Jonge generatie

De huidige economische crisis dwingt Europa volgens Kroes tot meer 'radicale wetgeving'. Eerder was Kroes nog van mening dat netneutraliteit een democratische kwestie per land was.

Door netneutraliteit te verzekeren krijgt de jonge generatie volgens Kroes 'de sterke digitale economie die zij nodig hebben'.

Kroes wil rond Pasen 2014 een gezamenlijk Europees wetsvoorstel kunnen indienen. Naast netneutraliteit wil Kroes daar ook de woensdag besproken afschaffing van de roamingkosten in opnemen.

In de aanloop naar zo'n afschaffing zijn de kosten voor bellen binnen de EU de afgelopen jaren al steeds verlaagd. Volgens Kroes een prestatie om trots op te zijn, 'zelfs Eurocritici zijn het eens dat de EU dat goed geregeld heeft'.

NUtech interviewde Neelie Kroes, onder andere over startups