Een nieuwe versie van Gmail scheidt e-mail van gebruikers in vijf categorieën. Zo moet de inbox overzichtelijker worden.

Dat maakt Google woensdag bekend middels een officieel blog. De nieuwe inbox is momenteel alleen nog beschikbaar op desktops. Google laat aan NUtech weten dat ook de apps voor iOS en Android-versies boven de 4.0  'zeer snel' van een update worden voorzien.

Lees een review van de nieuwe versie van Gmail op NUtech.nl

Belangrijke e-mails, bijvoorbeeld van vrienden, familie of collega's, komen in de bak 'primair'. Deze wordt standaard getoond bij het openen van Gmail.

Andere e-mails worden gefilterd en gescheiden in de bakken sociaal, reclame, updates en forums.

Reclame

Sociaal omvat mails van sociale netwerken als Facebook en Linkedin, bijvoorbeeld notificaties dat iemand je een bericht heeft gestuurd. In het vak reclame komen nieuwsbrieven en andere reclame-uitingen van bedrijven.

Updates omvat onder meer bevestigingen van websites, rekeningen en afschriften. Ook updates over de bestelstatus van producten die zijn gekocht in webwinkels worden hier getoond.

In het vak forums verschijnen berichten van online forums en discussiegroepen. De vakken kunnen aan- en uitgezet worden, dus het is mogelijk om ze niet allemaal in beeld te zien. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen om de nieuwe inbox helemaal niet te gebruiken.

Labels

In de linkerbalk van Gmail staat niet meer of de gebruikers nieuwe e-mails heeft ontvangen. In plaats daarvan verschijnt een gekleurd label bij de juiste categorie, met ook de naam van de afzender. Ook de mobiele versies werken met zulke labels.

Naast deze veranderingen is ook de chatfunctie van Gmail aangepast. Er verschijnt nu altijd een lijst contacten rechts in beeld. Chatschermen zelf lijken meer op de Hangouts-apps voor iOS en Android (review).

De nieuwe versie van Gmail wordt in de komende weken uitgerold. Gebruikers die er meteen mee aan de slag willen, kunnen hier via de instellingen handmatig voor kiezen.

NUtech.nl probeerde de nieuwe versie van Gmail al een week lang uit. Lees hier onze ervaringen en bekijk screenshots.