HAMBURG - De toezichthouder voor de telecomindustrie in Duitsland (RegTP) staat afwijzend tegenover een fusie onder de kleinere aanbieders van mobiele telefonie, waartoe KPN-dochter E-Plus behoort. Dat zegt RegTP-topman Matthias Kurth in de editie van de zakenkrant Handelsblatt van woensdag.

Kurth reageerde op suggesties van France Télécom, dat een groot belang heeft in gsm-bedrijf MobilCom. Volgens het Franse concern kunnen de vier kleinere aanbieders gezien de overmacht van T-Mobile en Vodafone alleen overleven via een fusie. Daarom zouden de autoriteiten de voorwaarden van de vergunningen voor de derde generatie mobiele telefonie (umts) moeten veranderen.

Maar volgens Kurth is het niet mogelijk de voorwaarden van de UMTS-contracten achteraf te veranderen. Bedrijven die anderhalf jaar geleden meer voor de vergunningen hebben geboden dan die nu waard zijn, moeten het verschil volgens hem afschrijven. De licentiehouders hebben de RegTP overigens nog niet rechtstreeks benaderd over fusies, aldus Kurth.