Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) ziet geen reden om het online betalingsverkeer in Nederland niet meer te vertrouwen, na de cyberaanvallen die in april delen van het betalingsverkeer platlegden.

Dat schreef de minister in een antwoord op kamervragen over recente storingen in het online betalingsverkeer.

Volgens Dijsselbloem is de beschikbaarheid van het online betalingssysteem 'hoog', ondanks de storingen die in april plaatsvonden na een serie DDoS-aanvallen bij ING en iDeal.

De hoge beschikbaarheid en 'continue' inspanningen van banken en andere partijen om de betrouwbaarheid te verbeteren, geven de minister het vertrouwen dat 'het online betalingsverkeer in Nederland robuust is'. 

Verbeteringen

Als voorbeeld van genoemde inspanningen verwijst de bewindvoerder naar het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Dat heeft afgesproken dat er 'op korte termijn' zal worden onderzocht of er verdere verbeteringen mogelijk zijn in de keten van het elektronisch betalingsverkeer, schrijft Dijsselbloem in zijn antwoordbrief.

In april liet de minister nog weten zich zorgen te maken over de storingen bij banken en de DDoS-aanvallen van hackers. Begin april werd het betalingsverkeer in Nederland verstoord door een zogenoemde DDoS-aanval op de websites van de banken. Met name ING-klanten ondervonden problemen met internetbankieren, terwijl ook iDeal-betalingen moeizaam verliepen.

Lees alles over DDoS-aanvallen