Google-topman Eric Schmidt meent dat Google al zijn wettelijk verplichte belastingen heeft voldaan en snapt er daarom niks van dat het debat omtrent de belastingen aanhoudt.

Tussen 2006 en 2011 betaalde Google in het Verenigd Koninkrijk 10 miljoen pond belasting over een omzet van 11,9 miljard pond. Hoewel dat minder dan 0,1 procent is, zegt Eric Schmidt van Google tegenover de BBC dat het internetbedrijf aan alle wettelijke eisen heeft voldaan.

Als de Britse overheid meer belasting wil ontvangen van bedrijven, is het aan die overheid de regels aan te passen. Google is onder andere in het Verenigd Koninkrijk in opspraak omdat het de belasting zou ontwijken.

Legaal

"Wat wij doen is legaal", aldus Schmidt tegenover de BBC. "Ik sta perplex dat het debat in het Verenigd Koninkrijk nog steeds gevoerd wordt, ik zie belastingen namelijk niet als optioneel."

"In mijn optiek zou je de belastingen moeten betalen die wettelijk verplicht zijn. Daar is geen debat voor nodig. Je betaalt gewoon de belasting."

Volgens Schmidt zal Google zich naar nieuwe belastingregels schikken wanneer de Britse overheid deze door zou voeren. "Gaat de belasting omhoog, betalen we meer, gaan ze omlaag dan betalen we minder", aldus Schmidt. "Dat is aan de democratisch stelsel van het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwe regels

In het Verenigd Koninkrijk pleit politica Margaret Hodge van overheidsfinanciën-waakhond 'Public Accounts Committee' voor nieuwe belastingregels.

Hodge wil een comité dat toezicht houdt op de belastingafspraken met grote bedrijven. Nu hoeven bedrijven als Google de belastingtarieven die ze betalen niet openbaar te maken.

De Europese Commissie kwam vorige week ook met plannen die belastingontwijking moeilijker moet maken.