Minister Kamp van Economische Zaken is niet transparant genoeg over de uitkomst van de frequentieveiling die vorig jaar 3,8 miljard euro opleverde voor de Nederlandse schatkist, vindt Vodafone-CEO Rob Shuter.

Vodafone betaalde 1,38 miljard euro voor frequenties die kunnen worden gebruikt voor 4G-internet. Volgens Shuter waren de prijzen veel hoger dan verwacht en was er zelfs sprake van 'bill shock' bij het bedrijf.

Ook is het verschil tussen de betaalde prijzen in Nederland en andere landen 'onverklaarbaar groot'. Per hoofd van de bevolking was de prijs in Nederland 63 cent, tegenover een Europees gemiddelde van 25 cent.

Onlangs zei Shuter nog in een interview met NUtech dat Vodafone niet te veel heeft betaald voor frequenties. "we hebben meer betaald dan we hadden gewild, maar we geloven dat we het geld eruit kunnen halen."

'Karig'

Shuter vindt het echter een probleem dat het sinds de veiling zelf stil is geweest. "Minister Kamp heeft direct na afloop van de veiling wel bekendgemaakt wat de uiteindelijke opbrengst was, wie de gelukkige winnaars waren van dit prijzige spectrum en welk bedrijf uiteindelijk wat moest betalen. Maar dat was het dan", schrijft Shuter op een officieel blog.

Daarna is de informatievoorziening echter 'uitermate karig' geweest. "In hoeverre heeft de afgelopen veiling aan zijn doelstellingen beantwoord? Is de veiling wel ordentelijk verlopen en heeft hij geleid tot prijzen die inderdaad marktconform zijn?"

"Gaat de concurrentie toenemen of juist niet? Wat zullen de gevolgen zijn van deze ongewoon hoge prijzen voor klanten? En voor de investeringen in de sector?", vraagt Shuter zich af.

De minister zou een voorbeeld moeten nemen aan Groot-Brittannië, waar het volledige biedgedrag van alle deelnemers openbaar is gemaakt, vindt de CEO. "De Nederlandse informatievoorziening steekt hier schril bij af."

UMTS

Shuter vindt dat de 4G-veiling uitgebreid moet worden geëvalueerd voordat er wordt nagedacht over de doelstellingen voor de volgende telecomveiling. De voorbereidingen voor de UMTS-veiling, die in 2016 plaatsvindt, zijn al begonnen. De vorige veiling van die 3G-frequenties in 2000 leverde omgerekend 2,7 miljard euro op.

In een reactie op de blog laat minister Kamp weten dat de veiling begin 2014 zal worden geëvalueerd. De evaluatie zou een jaar na dato plaatsvinden, omdat niet alleen het veilingssysteem wordt bekeken, maar ook de invloed op de markt en de gevolgen voor de onderlinge concurrentie tussen telecomaanbieders. "De lessen uit deze evaluatie worden gebruikt voor het opzetten van de volgende veiling", aldus Kamp.

Dinsdag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de frequentieveiling. Shuter zegt te hopen dat Kamp hier meer informatie wil vrijgeven.