De zoektocht van het onderzoeksinstituut CERN naar de eerste website ooit heeft een pagina uit 1991 opgeleverd.

CERN, dat nauw betrokken was bij de creatie van het internet, stelde in april dat het de eerste website info.cern.ch wilde herstellen. Zo wil de organisatie het twintigjarige bestaan van het open internet vieren.

Het wereldwijde web werd in 1993 door CERN voor iedereen beschikbaar gemaakt. Een pagina uit 1993 werd al opnieuw gepubliceerd door CERN, maar ook voor 1993 werd er al met het internet geëxperimenteerd. Het originele idee voor het internet kwam van Tim Berners-Lee in 1989.

Professor Paul Jones zag een nieuwsbericht over de oudste website van CERN en liet weten dat hij nog een pagina uit 1991 online heeft staan. Die maakte hij ter voorbereiding van de Hypertext '91 conferentie in San Antonio, Texas.

NeXT-computer

Saillant detail is dat een onderzoekspaper van Berners-Lee over het web door die conferentie werd geweigerd. Hij mocht deze dus niet presenteren, maar liet mensen wel een voorproefje van het internet zien op een tafel op de conferentievloer.

Later liet Jones zijn webpagina zien aan Berners-Lee op een NeXT-computer. Bovenaan de pagina staat dat dit een 'demonfdgfgstration' is, in plaats van een 'demonstration', omdat Berners-Lee zo toonde dat links konden worden gecreëerd en veranderd vanuit de browser op de NeXT.

Jones zegt dat hij nog meer oude documenten over de oorsprong van het web heeft. Die staan echter nog op zijn oude NeXT, die beschermd is met een wachtwoord dat hij is vergeten.