AMSTERDAM - Een Ugandese Brit heeft een nieuwe bestemming voor honderden computers die door bedrijven worden afgedankt. De 'overbodige' computers worden overgebracht naar arme dorpen in Uganda.

Morris Agaba, een Ugandees die heeft gestudeerd aan de Stirling University, hoorde dat zijn onderwijsinstelling nieuwe computers ging aanschaffen. "Ik vroeg mezelf af hoe ik iets kon betekenen voor de Ugandese bevolking in mijn thuisland", vertelt hij op de
BBC-site

Tot nu toe heeft hij vijftig computers verzameld die door de universiteit zijn afgedankt om ze te vervangen door modernere pc's. De bestemming zou een school zijn op zo'n 250 kilometer van de hoofdstad Kampala. Er is daar één computer die gebruikt wordt voor administratieve werkzaamheden.

Agaba: "Het belangrijkste vind ik dat ze toegang tot internet krijgen. Daarmee krijgen ze toegang tot een enorme massa informatie, kunnen ze de studies verbeteren en hun horizon verbreden."

Overschepen

Op de pc's zullen enkele basisprogramma's geïnstalleerd worden zoals een tekstverwerker en een grafisch rekenprogramma.

De Ugandees bekijkt nu nog hoe de computers zo goedkoop mogelijk kunnen worden overgescheept. "Daarna hebben we een aantal vrijwilligers nodig die de leraren daar wegwijs maken met de apparaten."