AMSTERDAM - Onderzoeksbureau MARE heeft in opdracht van internetprovider Wanadoo een onderzoek gedaan naar de rol van het internet binnen het gezinsleven, het gebruik per lid van het gezin en de redenen om tot aanschaf van een breedbandverbinding (ADSL of kabel) over te gaan. Kinderen blijken hierin een beslissende rol te hebben.

De overstap wordt door een aantal factoren beïnvloed. De opleiding van de kinderen is daarin de belangrijkste factor. In de ogen van veel ouders kan het internet positief bijdragen aan schoolwerk en wordt internet zelfs vaak gezien als noodzakelijk voor de ontwikkeling van kinderen. Ook kostenbeheersing en vermindering van stress zijn belangrijke factoren in de beslissing om een breedbandverbinding aan te schaffen.

Nadat de heavy users en internetfanaten zijn overgestapt naar breedband, zien nu ook de 'gewone' internetters steeds meer het nut in van een breedbandverbinding. Gezinnen met breedbandinternet besteden enkele uren per dag achter de computer. Internet wordt niet alleen gebruikt voor hobby's, informatie en tijdverdrijf, maar vervangt ook traditionele media zoals radio, tijdschriften en kranten.

Grootste internetgebruikers

Kinderen vanaf tien jaar zijn de grootste internetgebruikers in de familie. Veel van hen hebben een computer met internettoegang op hun eigen kamer staan. Na schooltijd wordt gemiddeld twee tot drie uur achter de computer doorgebracht om tegelijkertijd huiswerk te maken, muziek te downloaden en vooral te chatten met vrienden. Kinderen en jongeren groeien op met internet. Het is een belangrijk onderdeel van hun leven en voor hun sociale contacten.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de internetbeleving van kinderen heel anders is dan die van ouders. Voor ouders die niet zijn opgegroeid met internet, liggen de zaken niet zo eenvoudig. Zij hebben het idee dat (technische) kennis vereist is om van internet en aanverwante toepassingen gebruik te kunnen maken.

Over het algemeen zijn vaders nog steeds degenen in het gezin, die beslissen over technische zaken zoals hardware en software. Moeders vinden internet vooral erg belangrijk voor de opleiding en algemene ontwikkeling van hun kinderen. Ondertussen blijkt voor vaders én moeders internet voor het uitoefenen van hobby's verslavend te werken.