AMSTERDAM - Luchthaven Schiphol is zeer tevreden over het gebruik van de irisscan in plaats van de traditionele paspoortcontrole. Naast een betere beveiliging levert het ook een flinke tijdsbesparing op.

Schiphol is één van de eerste grote luchthavens die experimenteert met de irisscan. Het project heeft de naam Privium gekregen. Andere grote luchthavens als Londen Heathrow, New York JFK en Washington Dulles overwegen om dit systeem in te voeren, zo schrijft
CNN

Zakelijke passagiers die van de irisscan gebruik willen maken, moeten zich eerst registreren (voor ca. 100 euro). Dan wordt er een foto van de iris genomen waarna de informatie op een soort creditcard gezet wordt. Bij het passeren van de douane steekt de gebruiker de kaart in een apparaat, kijkt enkele seconden in een mechanisch oog en kan dan (als het goed is) doorlopen.

Dit alles bespaart veel tijd, het verifiëren duurt nu nog maar tien seconden, zegt Schiphol-woordvoerster Pamela Kuypers. Normaal duurt de controle bij de douane een paar minuten tot een half uur.

In totaal telt Schiphol nu 1.500 mensen die van de irisscan gebruik maken.

/NETSchiphol Group ziet handel in irisscanIrisscan vervangt paspoort op SchipholIrisscan: geen twee ogen zijn hetzelfde