AMSTERDAM - In de nabije toekomst zullen moderne boerderijen beheerd kunnen worden via draadloze computernetwerken waardoor de landbouwers vanuit hun tractor met een laptop op schoot tegelijkertijd de vochtigheid van de grond kunnen controleren en de varkens vanop afstand kunnen voederen.

Voor stadsmensen is het al niet meer zo ongewoon om op een zogenaamde 'hot spot' draadloos het internet op te gaan. Op het platteland is de techniek nog onderontwikkeld en wordt er nog voornamelijk met een trage belverbinding gesurft.

De landbouwkundige faculteit van de University of Georgia denkt dat een aantal aspecten van het draadloze netwerk over een vijftal jaar geheel ingeburgerd zal zijn op de boerderij, zoals hulp bij ongediertebestrijding, het openen van hekken voor het vee en het controleren van irrigatiepompen. Minstens twee landbouwers in Georgia maken al gebruik van de technologie. Een ervan gebruikt een draadloze videoverbinding om toe te zien op de verpakking van de groenten. De andere houdt de irrigatiesystemen in de gaten via een draadloos netwerk.

Een aantal dingen moet nog verfijnd worden, volgens projectleider Stuart Pocknee. "We moeten nog werken aan de betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, kracht en het bereik ervan." Het team van Pocknee werkt ook aan robots die vanop afstand bestuurd worden om de velden te bewerken. Ze bouwden een prototype met rubberen banden met diverse computers en GPS-navigatie.

De robot-tractor rijdt nauwkeuriger over een veld dan de meest ervaren tractorbestuurder. "Waar we bang voor zijn is dat het ding op tilt slaat en iemand doodt. De oplossing is misschien een vloot kleinere robots. Het is beter dat er eentje tegen iemand opbotst dan er overheen walst", aldus Pocknee.

/LINK
Fieldrobot