AMSTERDAM - Na begin deze week het nieuws kwam dat het domeinnaam van minister Rita Verdonk is gekaapt, is nu ook het internetadres van de minister van Buitenlandse Zaken Bot door derden in bezit genomen. Domeinkaper Steven de Jong, eigenaar van het it-bedrijfje Oculus Auris, zegt in een verklaring het internetadres alleen terug te willen geven "als de website geheel conform de wensen van de burgers wordt ontwikkeld."

"Wij burgers gaan democratische kloof dichten met BenBot.nl, dat websites van ministers het democratisch potentieel niet optimaal benutten: Wij hebben recht op transparantie, interactie en begrijpelijkheid om te kunnen controleren en reageren". Zo schrijft De Jong op www.benbot.nl.

Bezoekers van de site kunnen hun wensen aangeven en in het forum erover discussiëren. De ideeën die na online peilingen de beste blijken, vormen het uitgangspunt voor een openbare aanbesteding. Internetbedrijven kunnen vervolgens op www.benbot.nl hun offerte publiekelijk maken, zodat burgers ook daar weer op kunnen stemmen. De winnende offerte moet leiden tot de officiële website van de minister.

Speech

De Jong reageert met deze actie op een speech van de minister. In de speech die minister Bot op de Humboldt Universiteit in Berlijn gaf en later nog eens herhaalde in tv-programma Buitenhof zei hij ondermeer: "Ik vind dat je de burger bij de beleidsuitvoering moet betrekken, omdat ik van mening ben dat als er geen draagvlak is, je ook niet meer goed politiek kunt bedrijven." en "Politici hebben de plicht om de macht die ze hebben ook voor te leggen aan de burgers."

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd.