AMSTERDAM - Het Nederlands elftal zonder Wilfred Bouma, Edgar Davids, Boudewijn Zenden en Ruud van Nistelrooy, en met Frank de Boer, Wesley Sneijder, Roy Makaay en Arjen Robben. Dat is volgens het computersysteem van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Team Support Systems (TSS) het ideale Oranje om zaterdag op het EK voetbal tegenstander Tsjechie te kunnen verslaan.

De ideale opstelling van de computer komt tot stand op basis van twee systemen: Effectivity in Action (dat de effectiviteit van voetballers tijdens een wedstrijd bepaalt) en Coach and Scout Assistant (dat teamsamenstellingen bepaalt na doorberekening van 30 verschillende kwaliteiten).

Tijdens de voorbereidingscampagne van Nederland op het EK en tijdens de EK-wedstrijd Nederland-Duitsland heeft de computer de effectiviteit van basisspelers en wisselspelers uitgerekend. Opvallend is bijvoorbeeld dat de drie wisselspelers voor een hogere effectiviteit van Nederland hebben gezorgd.

Het Nederlands elftal zoals dat dinsdag 15 juni tegen Duitsland heeft gelijkgespeeld, heeft het effectiviteitscijfer 5.87 gekregen. Na invoering van de kwaliteitsbeoordelingen voor de spelers geeft het computersysteem Coach and Scout Assistant (CSA) het Nederlands elftal een teamwaarde van 78,18 procent.

Vervolgens rekent CSA alle mogelijke varianten door. Op de computer kan iedere speler op iedere positie worden uitgerekend, wat leidt tot een uiteindelijk vermindering of verhoging van de teamwaarde. Als Frank de Boer voor Bouma speelt, Sneijder voor Davids, Makaay voor Van Nistelrooy en Robben voor Zenden stijgt de teamwaarde naar 86,91 procent: 8,7 procent meer. Dit is de hoogste meerwaarde en daarmee de ideale opstelling voor Oranje, aldus de computer.