AMSTERDAM - De website internetoplichting.nl heeft in tien maanden tijd het duizendste lid op de forumsite geregistreerd. De makers van de site zijn verrast: "Er is duidelijk behoefte aan een dergelijke website. We hadden echter niet verwacht dat het zo'n drukbezocht forum zou worden."

Internetoplichting.nl is een forum waar mensen hun vaak slechte ervaringen met internetaankopen kunnen delen met anderen. "Mensen worden op verschillende manieren opgelicht. Over het algemeen sturen oplichters simpelweg het product niet op nadat de koper het geld heeftovergemaakt," aldus de makers.

"Oplichters werken vaak met Western Union Money Transfer. Datis een systeem waarmee men geld kan overmaken zonder gebruik te maken vanrekeningnummers. Daarnaast komt het vaak voor dat een oplichterbijvoorbeeld i.p.v. een beloofde nieuwe mobiele telefoon een baksteen ofeen oude mobiele telefoon opstuurt. Het is zelfs een keer voorgekomen dateen oplichter verkleed als een postbode onder rembours een baksteenaflevert bij de koper en vervolgens met het geld verdwijnt."

"Opmerkelijk is dat oplichters vroeger alleen opereerden als aanbieders vanzogenaamde producten, tegenwoordig moet men ook oppassen voor malafidekopers die betalen met ongedekte cheques en daar particuliere verkopers meeoplichten."