Het Nederlandse programma Tweetgenie kan op basis van de inhoud van tweets de leeftijd en het geslacht van Twitteraars inschatten.

De website Tweetgenie.nl ging maandag online, maar lijkt 's middags overbelast te zijn. De informatie die Tweetgenie genereerd moet helpen bij het onderzoek hoe verhalen en geruchten zich verspreiden via sociale media.

Onderzoekster Dong Nguyen van het Meertens Instituut en de Universiteit Twente: ''Heel accuraat is het nog niet, de computer heeft in 85 procent van de gevallen het geslacht goed. Bij mensen onder de 35 jaar zit het programma er meestal minder dan vier jaar naast.’’ Lastiger wordt het bij mensen boven de 35 jaar. ''Er is weinig verschil in het taalgebruik tussen mensen van bijvoorbeeld 40, 50 of 60 jaar.’’

Het computerprogramma scant onder meer het gebruik van lange woorden, zinnen, hashtags, smileys in de tweets. Waar Nguyen vooral in geïnteresseerd is hoe verhalen heel snel heel groot kunnen worden op Twitter.

"Dat zagen we bij de Project X rellen in Haren, maar ook bijvoorbeeld bij het Koningslied. Binnen no-time was het lied voor de troonswisseling trending topic op Twitter."