Samsung heeft succesvolle tests afgerond met een 5G-netwerk. Tijdens de test werd een snelheid van 1 Gbps gehaald. Mobiel internet via dit 5G-netwerk moet in 2020 voor consumenten beschikbaar zijn.

Dat heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf laten weten, aldus Yonhap News.

5G zal de opvolger zijn van het huidige 4G, ook wel LTE genoemd. De Nederlandse providers zijn inmiddels begonnen met de uitrol van 4G, maar pas volgend jaar zal heel Nederland over het nieuwe netwerk beschikken. Inmiddels is de ontwikkeling van 5G dus al in gang gezet en volgens Samsung zal de techniek in 2020 voor consumenten beschikbaar zijn.

Het bedrijf belooft dat klanten in 1 seconde een hele film kunnen downloaden en behaalde tijdens de test een snelheid van 1Gbs. De huidige 4G-netwerken waarmee Samsung zich vergelijkt zitten volgens het bedrijf op maximaal 75 Mbps.

De uiteindelijke snelheid die 5G moet kunnen halen zou zelfs nog hoger liggen dan de genoemde 1 Gpbs. Samsung hoopt een snelheid van enkele tientallen gigabits per seconden te halen, aldus Yonhap News. Er bestaan nog wel een hoop technische obstakels voor 5G uitgerold kan worden. Zo had Samsung 64 antenne-onderdelen nodig om de test succesvol uit te voeren.

Ook in Europa wordt gewerkt aan 5G. De Europese Commissie heeft 50 miljoen euro uitgetrokken om de ontwikkeling te stimuleren. Ook in Europa wordt 5G in 2020 verwacht. Of er al resultaten geboekt zijn, is niet bekend.