AMSTERDAM - Alle Tweede Kamerleden hebben een mobiele telefoon met een beltegoed van 125 euro per maand gekregen. De Kamer hoopt dat de parlementsleden hierdoor beter bereikbaar zijn, zo schrijft het Algemeen Dagblad vrijdag.

De meeste Kamerleden zijn snel van de partij want inmiddels zijn 125 van de 150 gratis telefoons al afgehaald. De kosten van de gsm gaan niet af van de maandelijkse vergoeding van rond de 6300 euro die de Kamerleden voor hun werk krijgen.

Alleen twijfelen vijf leden van de SP-fractie nog of ze de gsm moeten aannemen. De partij heeft grote moeite met het verstrekken van extraatjes op kosten van de belastingbetaler. De partij eist in ieder geval dat er een maximum wordt gesteld aan het beltegoed.

Richtsnoer

Het beltegoed van 125 euro is volgens CDA-Kamerlid Hans Hillen, voorzitter van een commissie over de vergoedingen van parlementariërs, vooralsnog een richtsnoer. De precieze hoogte wordt over een tijdje bepaald. "Als een Kamerlid kan motiveren waarom hij voor 700 euro verbelt, vind ik dat hij de vrijheid moet hebben om dat te doen", zegt Hillen.

Maar volgens de CDA'er is dit ook een goed moment om het verouderde semafoon-systeem in de Tweede Kamer te vervangen. Nu heeft elk Kamerlid een pieper op zak. Als die afgaat, moet hij naar de dichtstbijzijnde telefoon hollen.