
Nederlanders vast voor grote cyberbankroof
Dat heeft de Duitse justitie vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om een 56-jarige vrouw en haar 34-jarige zoon.
De twee zijn al in februari gearresteerd in Düsseldorf voor het opnemen van 170 duizend euro met vervalste bankpassen van de Bank Muscat uit Oman. Ze worden verdacht van computerfraude en het vervalsen van creditcards. De twee hebben tot nu toe gebruikgemaakt van hun zwijgrecht, zei een Duitse politiewoordvoerder.
Valse passen
Hackers uit de Verenigde Staten zouden zich toegang hebben verschaft tot de computersystemen van de Bank Muscat en de National Bank of Ras al Khaimah PSC (RAKBANK) uit de Verenigde Arabische Emiraten. Vervolgens manipuleerden ze gegevens van bankrekeningen en verspreidden valse passen aan 'pinners' in 27 verschillende landen. Die konden binnen enkele uren miljoenen dollars opnemen van duizenden pinautomaten.
Met de cyberroof zou de criminele bende in totaal 45 miljoen dollar (35 miljoen euro) hebben buitgemaakt. Een deel van de geldopnames zou in Duitsland hebben plaatsgevonden. Ook in het Amerikaanse New York sloegen de criminelen toe. Daar plunderden ze op 19 februari in 10 uur tijd bijna 3000 pinautomaten.
Bende
De politie in de Dominicaanse Republiek zei vrijdag dat de vermoedelijke leider van deze New Yorkse tak van de internationale bende, de 23-jarige Alberto Lajud-Pena, op 27 april in zijn woning in Santo Domingo was vermoord. Volgens de Amerikaanse politie bestond de New Yorkse bende uit 8 personen, die inmiddels in New York zijn gearresteerd.
In het huis van Lajud-Pena werd 100.000 dollar aan contanten gevonden en wapens met munitie. Hij zou zijn gedood door een bende van drie man. Het is niet bekend of deze mensen betrokken waren bij de cyberbankroof. Ook is niet duidelijk of ze zijn gearresteerd.