Hackers hebben in enkele uren 45 miljoen dollar (34,3 miljoen euro) buitgemaakt door twee banken te hacken en vervolgens in 27 landen geld op te nemen met gekopieerde passen.

Er zijn inmiddels zeven mannen opgepakt en de achtste is vermoord teruggevonden in de Dominicaanse Republiek. De andere zeven mannen komen allemaal uit New York.

Het lijkt echter niet te gaan om de hackers zelf, maar om loopjongens die het geld fysiek moesten opnemen en 20 procent van de buit mochten houden.

De zaak begon met een inbraak bij de Bank of Muscat uit Oman en de National Bank of Ras Al Khaimag PSC (RAKBANK) uit de Verenigde Arabische Emiraten. De inbraken vonden echter plaats via de systemen van creditcardverwerkers in India en de Verenigde Staten in december 2012 en februari 2013.

De hackers verhoogden de limieten van creditcardaccounts en kopieerden fysieke kaarten. Deze kaarten werden vervolgens verstuurd naar loopjongens over heel de wereld. In 10 uur werd 40 miljoen dollar (30,4 miljoen euro) opgenomen.

In alleen New York wisten de loopjongens op 19 februari in 10 uur tijd al 2,4 miljoen dollar op te nemen. Het ging om 2904 transacties. Er werd in totaal 5 miljoen dollar gestolen bij RAKBANK en 40 miljoen dollar bij Bank of Muscat.

In totaal werd 40.500 keer geld opgenomen in 27 landen. De twee inbraken gebeurden los van elkaar, maar wel door dezelfde groep.

Geld terughalen

Het gaat in ieder geval om kaarten van MasterCard, maar dat bedrijf is zelf niet gehackt. Of de banken het geld kunnen verhalen op de creditcardverwerkers is niet bekend. Als zij hun systeembeveiliging op orde hebben zijn ze niet aansprakelijk, laten experts aan Reuters weten.

Wel bestaat er de mogelijkheid om via een verzekering geld terug te krijgen. Volgens deskundigen hebben veel van de verzekeringen voor banken tegenwoordig een cybercrimeclausule.

De zeven aangehouden verdachten zijn aangeklaagd vanwege het opnemen en het versturen van het geld. Zij zijn echter niet aangeklaagd voor het hacken. Of dat betekent dat de hackers nog niet gepakt zijn, is onduidelijk.