Mogelijk komt Youtube nog deze week met betaalde abonnementen op themakanalen van de videowebsite. Geruchten daarover gaan al maanden rond.

Zo lekte begin maart nog uit dat zelfs muziekvideo's mogelijk betaald worden. Youtube zou een model overwegen waarbij gebruikers kunnen kiezen een abonnement af te sluiten en zo van alle advertenties af te zijn. Voor een vast bedrag per maand zou dan onbeperkt muziek kunnen worden geluisterd en bekeken.

In januari werd bovendien al gesuggereerd dat er kanalen zouden komen met abonnementen van tussen de 1 en 5 dollar per maand. Deze kanalen zouden onder meer ingezet worden voor het livestreamen van grote evenementen.

Vijftig kanalen

De anonieme bronnen van the Financial Times, dat nu weet te melden dat de abonnementen nog deze week geïntroduceerd worden, spreken van een vanafprijs van 1,99 dollar per maand. Het zou in eerste instantie gaan om ongeveer vijftig Youtube-kanalen met exclusief materiaal.

Door betaalde abonnementen aan te bieden, hoopt Youtube nieuwe inkomstenbronnen aan te boren en zo te zorgen voor meer materiaal zoals televisieprogramma's en films, aldus de bronnen.

Een woordvoerder van de videowebsite laat aan Mashable weten: "We hebben nog niets bekend te maken, maar we onderzoeken de mogelijkheden van abonnementen zodat er nog meer goede content naar Youtube kan komen."

Ook spreekt de woordvoerder van nieuwe inkomsten naast de omzet uit bijvoorbeeld advertenties.