MAASTRICHT - Het telecombedrijf Vodafone is de eerste die met snelle internetverbindingen (UMTS) via het mobieltje voor consumenten komt. Het bedrijf bracht de dienst enkele maanden geleden al voor ondernemingen. Via de mobiele telefoon kunnen filmpjes, televisiefragmenten en clips afgespeeld worden.

Dat maakte Vodafone woensdag bekend. De dienst kan voorlopig alleen nog gebruikt worden in de Randstad en Groningen, Enschede, Den Bosch, Eindhoven en Maastricht.

Volgens een woordvoerder van Vodafone heeft een kwart van Nederland dekking. Tot maart 2005 moet het aantal steden met UMTS-diensten verdubbelen. Bij de aankoop van de licentie voor mobiele telefonie is afgesproken dat in 2007 ongeveer 70 procent van de Nederlanders gebruik moet kunnen maken van UMTS.

Omdat de mogelijkheden vooreerst beperkt zijn (er is ook nog maar een soort telefoontoestel beschikbaar) krijgen liefhebbers de nieuwe mogelijkheden de komende maanden gratis.

Datakaart

In februari kwam Vodafone met een datakaart voor computergebruikers, die met een flinke snelheid mobiel kunnen internetten. Over de eerste resultaten zegt Vodafone tevreden te zijn.

De UMTS-licenties hebben een bewogen geschiedenis. Bij de veilingen ervan in het jaar 2000 staken telecombedrijven zich diep in de schulden omdat de verwachtingen hooggespannen waren. Vodafone betaalde 714 miljoen euro voor de Nederlandse licentie. De aanbieders van mobiele telefonie in ons land legden in totaal 2,7 miljard euro op tafel.

De kosten van de licenties bracht de Nederlandse marktleider KPN zelfs aan de rand van de afgrond. Het concern zou samen met een partner in Duitsland zo'n licentie kopen. Toen het Hongkongse conglomeraat Hutchison Whampoa afhaakte, moest KPN alleen ongeveer ,3 miljard euro op tafel leggen. De verwachtingen voor UMTS zijn een stuk nuchterder geworden. KPN heeft net als andere concerns al fors afgeschreven op de licenties.

KPN maakte onlangs bekend dat het in juni in Duitsland begint met UMTS. De zakelijke klanten in Nederland komen in juli aan de beurt, de consumenten in de beide landen volgen later in de zomer.

Telfort gelooft in tegenstelling tot Vodafone niet meer in UMTS en wil graag van zijn licentie af. Volgens Telfort is het op geen enkele manier mogelijk om UMTS-diensten rendabel te maken. Het bedrijf betaalde 430 miljoen euro voor een Nederlandse licentie en zou een bod van 200 miljoen euro aanvaardbaar vinden.