AMSTERDAM - Mobiele telecombedrijven in Nederland zinnen op alternatieven voor i-mode, een internetservice via de zaktelefoon die KPN Mobile binnenkort op de markt brengt. Dutchtone en Telfort zeggen kort na KPN's introductie te kunnen volgen.

KPN Mobile lanceert i-mode

Met i-mode kan iemand e-mailen, spelletjes doen en informatie ontvangen op een zaktelefoon met kleurenscherm. Klanten kunnen internetsites bezoeken van aanbieders met wie KPN Mobile een overeenkomst heeft gesloten.

I-mode werkt op het gprs-netwerk, dat is de opvolger van het bekende gsm-netwerk, waarop al twee jaar mobiel internet wordt aangeboden. De verwachtingen van gprs zijn hoog, omdat de consument internet via gsm (wap) te traag en te duur vindt. Met gprs kan een grotere datatransmissie aan. "Als i-mode aanslaat, komen wij snel met een concurrerend product", claimde commercieel-directeur M. Buitelaar van Dutchtone donderdag.

Beloftes

Oorspronkelijk stond een snellere vorm van doorsturen van gegevens gepland voor het derde of vierde kwartaal. "Maar we zijn nu al bezig met toepassingen. Ons product kan hetzelfde als i-mode." Dutchtone is een onderdeel van Orange, een groot Frans telecombedrijf (France Telecom).

"In Orange-verband werken we nu aan de ontwikkeling ervan. Ik hoop overigens dat i-mode een succes wordt. Dat is belangrijk voor de hele branche. Bij vorige systemen zijn te veel beloftes gedaan", stelde Buitelaar.

Ook Telfort is druk bezig met iets nieuws. "Wij komen in mei met de XDA

Eerst kijken

Telecomaanbieder Ben heeft nog geen oorlogsplan klaar. Het bedrijf biedt wel snelle internetdiensten per mobiele telefoon aan, maar nog niet met een kleurenscherm en verschillende diensten. "We willen eerst kijken hoe het KPN vergaat.

De grootste maker van mobiele telefoons Nokia ondersteunt i-mode niet en dat is voor ons een teken. Ik hoop echter wel dat i-mode aanslaat, want dat betekent dat er vraag is naar datadiensten", meent een woordvoerder. Hij verwacht overigens dat de belangstelling voor dergelijke diensten langzaam groeit.

Vodafone Wireless Web

KPN's grootste concurrent Vodafone volgt ook niet in het voetspoor van i-mode. Het bedrijf houdt het vooralsnog bij zijn paradepaardje, Vodafone WirelessWeb

"Op die manier kunnen gebruikers vrij het internet op, terwijl i-mode een gesloten systeem is. Die open standaard is voor ons een voorwaarde, omdat we over de hele wereld dezelfde diensten willen aanbieden. Bovendien kan dat nu via gprs, wat veel sneller gaat dan via het gsm-netwerk", aldus een Vodafone-woordvoerder.