De politie krijgt als het aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) ligt veel meer bevoegdheden om hackers en cybercriminelen aan te pakken.

Hij vindt dat agenten mogen gaan inbreken op servers die worden gebruikt voor cyberaanvallen, ook als die in het buitenland staan.

Dat staat in een wetsvoorstel van Opstelten. De agenten mogen inbreken als ze niet zeker weten waar de server staat. Is die locatie wel bekend, dan moet er worden samengewerkt met de betrokken autoriteiten.

De minister hoopt met de wet sneller een einde te kunnen maken aan aanvallen via internet. De afgelopen tijd werden veel grote instellingen - zoals banken - geplaagd door DDoS-aanvallen. In oktober zei de minister al te vinden dat politie en justitie de computers van criminelen moeten kunnen terughacken, om informatie te zoeken of om de computers 'ontoegankelijk te maken'.

Skype afluisteren

Tevens mag de politie communicatie via de computer aftappen of observeren. De rechter moet deze acties wel vooraf toetsen, schrijft Opstelten. Dat zorgt er ook voor dat de politie gesprekken via Skype mag gaan afluisteren.

Dat is voor agenten nu lastig, omdat de gegevens zijn versleuteld. Voortaan mag de politie stiekem software op een computer zetten, die ervoor zorgt dat de agenten geen last hebben van de zogeheten encryptie.

Daarnaast wil Opstelten een 'decryptiebevel' introduceren. Dat zou het wettelijk verplicht maken voor verdachten van kinderporno en terrorisme om bestanden op hun computer te ontsleutelen. Doen zij dit niet, dan kan een gevangenisstraf van maximaal drie jaar opgelegd worden.

Misbruik

De digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is niet blij met het wetsvoorstel. De wet maakt burgers onnodig kwetsbaar en de politie gaat voorbij aan alternatieven, meldt de organisatie in een reactie. De mogelijkheden die de huidige regelgeving biedt zouden lang niet allemaal worden gebruikt. 

Verder zouden criminelen de spyware van de politie makkelijk kunnen misbruiken. Ook zouden landen als China 'een dankbaar voorbeeld zien' in de Nederlandse bevoegdheid om computers te hacken en ongewenst materiaal te vernietigen, aldus Bits of Freedom.