
5 dingen die je moet weten over Facebook
1.) Alle standaardinformatie is openbaar
Als je een Facebook-account aanmaakt, vul je in principe altijd je middelbare school, vervolgopleiding, werkgever en woonplaats in. Je kan er voor kiezen dit weg te laten, maar Facebook vraagt gebruikers er specifiek om. Al deze informatie is vervolgens openbaar beschikbaar voor alle bezoekers. Ook mensen zonder Facebook-account en leden die geen vrienden met je zijn.
2.) Berichten kunnen openbaar zijn
Waar je informatie over opleidingen en werk bij het registratieproces al kan aanpassen van Openbaar naar Alleen vrienden, was dat bij berichten tot voor kort niet zo. Standaard waren al je statusupdates te zien voor iedereen die je profielpagina bezoekt.
Na ophef hierover heeft Facebook statusupdates standaard op strengere privacyinstellingen gezet, waardoor alleen vrienden deze normaal gesproken te zien krijgen. Je kan er zelf voor kiezen om berichten alsnog voor iedereen zichtbaar te maken.
Mocht je recent iets openbaar hebben geplaatst, dan kan het zijn dat je bij een nieuwe statusupdate standaard weer deze instelling gebruikt. Check dus voor het plaatsen van berichten goed wie deze te zijn krijgt, in het vakje naast de publiceer-knop.
Facebook laat alleen vrienden berichten op de tijdlijn plaatsen. Niet-vrienden kunnen dus niets op jouw profiel schrijven.
3.) Iedereen kan je opzoeken
Standaard kan iedereen die jouw e-mailadres of telefoonnummer heeft het profiel op Facebook opzoeken via een zoekmachine. Je kan dat zelf uitzetten bij de privacyinstellingen. Daar is het ook mogelijk om aan te geven dat je überhaupt niet wil dat je een link naar je profiel in Google getoond wordt.
4.) Advertenties zijn gericht op jou
Hoewel Facebook belooft gegevens van gebruikers niet door te verkopen aan adverteerders worden reclames wel gebaseerd op gedrag en gedrag van vrienden. "We hebben advertenties aan vrienden gekoppeld, zodat je op basis van wat je vrienden delen en leuk vinden, makkelijk de producten en diensten kunt vinden waarin je geïnteresseerd bent", schrijft Facebook zelf.
Ook je eigen informatie wordt door Facebook gebruikt voor advertenties. Als voorbeeld noemt het bedrijf een sportschool die in de buurt geopend wordt en op Facebook wil adverteren bij mensen die van hardlopen houden en in de buurt wonen. Voldoet jouw profiel aan die eisen, dan zie jij de advertentie. Dit levert uiteraard relevantere reclames op.
5.) Apps krijgen veel toegang
Apps op Facebook, bijvoorbeeld games, krijgen toegang tot je naam, profielfoto, omslagfoto, geslachtsinformatie, netwerken, gebruikersnaam en gebruikers-ID. Daarnaast hebben apps toegang tot de vriendenlijst en andere informatie die openbaar gemaakt is. Deze gegevens zijn noodzakelijk om een game te personaliseren en scores te kunnen vergelijken met vrienden.
Je kan per app instellen of je wil dat deze app informatie laat zien op je tijdlijn. Vaak staat dit standaard aan zodat informatie over een behaalde score in een game als update geplaatst wordt.